Valtakunta » Uusi Eurooppa » Signal

Signal

Signaali on vuodesta 1940 lähtien ilmestynyt aikakauslehti, jota pidetään ensimmäisenä nykyaikaisena eurooppalaisena kuvalehtenä. Sen esikuva oli amerikkalainen LIFE Magazine. Lehti ilmestyi alusta lähtien 25 eri kielellä ympäri maailmaa, ja houkutteli palvelukseensa useita eturivin journalisteja. Houkuttelevana pidettiin myös sitä, ettei Signaali kuulunut propagandaministeriön alaisuuteen. Useimmat maailmanlaajuisesti tunnetut toisesta maailmansodasta otetut valokuvat ovat peräisin Signaalista.

Lehden virtaviirainen, nykyaikainen graafinen tyyli, sen suuri koko, laadukas painojälki ja kokoaukeaman värikuvat houkuttelivat lukijoita. Vuonna 1941 Signaalin levikki kohosi jo 2,5 miljoonaan kappaleeseen ja lehti vakiinnutti asemansa sodanaikaisen Euroopan johtavana julkaisuna. Jopa arvovaltainen LIFE joutui 22.3.1943 myöntämään, että USA:n propagandajulkaisu Victory oli vain "kalpea kopio" kilpailijastaan...

Kahden ensimmäisen vuoden ajan Signaali keskittyi esittelemään akselivaltain sotilaallisia urotöitä ja sotatilanteen kehittymistä eri rintamilla. 1943 lehti muutti tyyliään enemmän laajoja lukijapiirejä tyydyttävään suuntaan ja kattoi sekä tieteen, kulttuurin, talouden että yhteiskunnan. Alusta lähtien lehti propagoi voimakkaasti Uuden Euroopan ja Euroopan yhdentymisen puolesta. Sen arvellaan myös vaikuttaneen ratkaisevasti eurooppalaisen vapaaehtoisliikkeiden kehitykseen.

Lehden tärkeimmät versiot ovat saksankielinen, venäjänkielinen ja espanjankielinen Signaali. Myös ranskalaisella ja italialaisella Signaalilla on runsaasti lukijoita. Eri kielialueiden numerot eivät ole identtisiä, vaan sisätöä on muokattu paikallisiin erikoispiirteisiin ja kiinnostuksenkohteisiin sopivaksi.