Miltä Eurooppa näyttäisi, jos Saksa olisi selviytynyt maailmansodasta?

1990-luvulla internet-projektina alkunsa saanut Valtakunta on suomalaisen vaihtoehtohistorian merkkipaaluja. Kirja pohtii kysymystä, mitä olisi seurannut jos Iso-Britannia olisi taipunut solmimaan rauhan Saksan kanssa vuonna 1940. Valtakunta käy historian outoja sivupolkuja. Se sivuaa sellaisia vähemmän tunnettuja episodeja toisen maailmansodan ajalta kuten miksi Vidkun Quisling uhattiin murjoa lekalla, mitä yhteistä 30-luvun feministeillä oli fasismin kanssa ja miten tuhotusta Pietarista olisi presidentti Rydin kaavailuissa tullut suomalainen kaupunki.

Valtakunta on huikea kokonaisvaltainen tutkielma maailman-järjestyksestä, joka olisi saattanut toteutua. Se pohtii muun muassa, millainen olisi ollut Hitlerin johdolla yhdentyvä Eurooppa, mikä olisi ollut Suomen asema siinä, millä tavoilla Saksan miehityspolitiikka muuttui sodan kuluessa ja miten lähellä rauha vuonna 1940 olikaan. Valtakunta kiehtoo, hämmästyttää ja järkyttää. Sen esiin nostamat kytkökset nykypäivän todellisuuteen ovat herkullisen ironisia.

Sampsa Rydman (s. 1978) on klassillista arkeologiaa, poliittista historiaa ja kansatiedettä opiskellut Vantaalla asuva kuvittaja, kartografi ja graafinen suunnittelija.

 

Helsingin Sanomien kuukausiliitteenkin noteeraamien vanhojen Valtakunta-nettisivujen (1998–2012) ystäviä ilahduttanee tieto, että kyseessä on kokonaan uusi vaihtoehtohistoria, joka pohjautuu kattavampaan lähdeaineistoon kuin aiemmin. Kirjaan mahtumaton lisämateriaali julkaistaan näillä sivuilla lukijoiden iloksi.

Kirjan on julkaissut Kiuas Kustannus, siirry tilaamaan täältä.

Pehmeäkantinen.

ISBN 978-952-7197-40-0

(Josef Thorak: Denkmal der Arbeit)